Peflog on super helppokäyttöinen mobiili sovellus joka toimii astman hoitopäätöksen tukena, diagnosoinnin apuvälineenä sekä tekee PEF-tulosten omaseurannasta ja raportoinnista todella helppoa ikään katsomatta.
Sen lisäksi että sovellus toimii käyttäjän apuvälineenä niin se helpottaa myös lääkärin ja hoitajan työtä kun raportit ovat valmiiksi laskettuina ja aina saatavilla. Sovellus hallitsee astman diagnosoinnissa käytetyn menetelmän, bronkodilataatiovasteen, ja laskee tulokset sekä tuottaa raportin automaattisesti.
Astma on melko yleinen keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus, johon liittyy keuhkoputkien supistelutaipumusta. Astman tyypillisiä oireita ovat yskä, limaneritys, hengenahdistus ja hengityksen vinkuna. Lapsilla oireet ovat samat, mutta lisäksi lapsen kasvu voi hidastua, ja hän voi olla väsynyt ja vetäytyä leikeistä ja liikunnasta.
Digitaalinen PEF "seurantalomake" kännykässä
PEF tulosten helppo kirjaaminen
Tulosten muokkaus ja kommentointi
Ajastin muistuttamaan lääkityksen jälkeisestä PEF mittauksesta
Seurantajaksot ja niiden muokkaus
Monipuolinen raportti ja kuvaajat
Vuorokausivaihtelu
Hajonta ja keskihajonta
Bronkodilataatiovaste (ts. lääkkeen vaikutus)
Viitteellinen laskennallinen PEF ikään, pituuteen ja sukupuoleen perustuen
Oma paras arvo (laskettu tai manuaalinen)
Värivyöhykkeet (vihreä, keltainen, punainen)
Merkittävät poikkeamat merkitty punaisella
Raportti on helppo lähettää ja se sisältää kuvaajan ja yksityiskohtaiset tiedot taulukkomuodossa
Suomenkielinen. Lisäksi (norja, englanti, saksa, ruotsi, italia, espanja)
Peflogin käyttö on helppoa, katso Peflog käyttöohjeet astman seurantaan.
Olen neljän lapsen isä ja havaitsin PEF-seurannan hankalaksi, tylsäksi ja aikaa vieväksi. Käytin lasten kanssa kynää ja paperia tulosten kirjaamiseen, mutta perinteinen menetelmä osoittautui haastavaksi. Toisinaan joko kyniä ei ollut saatavilla juuri silloin kun niitä tarvittiin, taikka sitten tuloksia sisältävät paperit olivat hukassa. Toisinaan asiakkaan palauttama ja tuloksia sisältävä paperi lähetetään kolmannelle osapuolelle laskettavaksi ja palautetaan sitten laskettuna lääkärille. Peflog mahdollistaa näiden vaiheiden automatisoinnin ja tehostaa ja helpottaa kokonaisprosessia merkittävästi. Peflog syntyi oikeaan tarpeeseen.
Peflog helpottaa lääkäreiden ja hoitajien työtä automatisoimalla aikaa vievä ja virheille altis tiedon keräämis-, vastaanotto-, ja muuntamisvaihe. Automaattisesti tuotettu raportti sisältää valmiiksi lasketut tiedot. Asiakkaan on helppo toimittaa raportti digitaalisesti milloin vain. Inhimillisten virheiden riski astman raportoinnissa pienenee kun manuaalisia vaiheita poistuu. Peflog saattaa toimia suurena apuna astman diagnosoinnissa ja hoitopäätöksen apuna ja osaa mm. näyttää bronkodilataatiovasteen.
PEF-seuranta tehdään seurantalomakkeessa olevan ohjeen tai PEF-seurantaohjeen mukaan. Voit halutessasi kirjata tulokset lomakkeelle, mutta jos käytät Peflog -sovellusta, niin saat tulokset kätevämmin talteen sekä saat monipuoliset raportit käyttöösi automaattisesti ja valmiiksi laskettuna.
Kun PEF-tulokset ovat selvillä, astman paheneminen voidaan tunnistaa ja estää eli astman hallinta helpottuu. Selvää säästöä syntyy, kun kallista lääkettä käytetään vain oikeaan tarpeeseen.
Astma raportti kertoo arvokasta tietoa astman tilasta. Kun puhallat säännöllisesti PEF-mittariin ja tallennat saamasi tulokset, voit seurata astman tilaa jatkuvasti ja reagoida tarvittaessa. Raportin tulkinta on helppoa ja voit lähettää raportin kätevästi sähköpostilla esim. vanhemmille tai lääkärille (esim. astman diagnosoinnin yhteydessä).
Astma vaikuttaa kymmenien miljoonien ihmisten arkeen maailmanlaajuisesti. Tietoa on kuitenkin hyvin saatavilla. Hengitysliitto on julkaissut tietoa astmasta ja Astmaliiton sivuilta löytyy opas videoita PEF -puhaltamisesta. Duodecim terveyskirjastosta löytyy myös hyvin jäsenneltyä tietoa astmasta.